vakantie

  • Lianne en Bas

    Hallo,

    wij willen graag dit jaar voor 3 weken naar Tanzania op vakantie. Welke maand kun je aanraden dat het niet al te warm is en niet te veel regent? Adviseer je een georganiseerde reis of gewoon samen op de bonnefooi? En aan welke prijzen moet je denken bij het maken van een safari van ongeveer 10 dagen? Kortom we hebben nog heel veel vragen dus als je meer informatie horen we dat graag!

    Alvast bedankt!

  • Webmaster

    Zelf ben ik in juli en begin augustus in Tanzania geweest, de temperaturen waren heerlijk, zo rond de 25 gr. Heel af en toe wat regen. Er zijn dan ook nog niet zoveel toeristen, dus wat rustiger in de nationale parken etc. Safaris zijn behoorlijk prijzig, zeker voor tien dagen! In de Lonely Planet staan de toegangsprijzen voor de parken, maar reken wel op ongeveer 25 dollar p.p. per dag. (Huur van auto/chauffeur inbegrepen)

  • Richard van Leeuwen

    lees ook het antwoord op Anja Verkuil, had ik ook wat informatie over het reizen gegeven!

    Inderdaad de beste tijd om te reizen zal liggen tussen juni en september. December en januari zijn erg warm dan koelt het geleidelijk weer wat af totdat de regentijd begint. Van begin maart tot eind mei heb je de meeste kans op regen. En dat wil in Tanzania toch wel zeggen dat het dan twee weken achter elkaar met bakken uit de hemel kan komen. Dan is het weer een paar dagen rustig, bouwen de wolken zich weer op en begint het weer te regenen.

    Op de bonnefooi kan heel goed in Tanzania. Het is wel handig dat je een beetje kan onderhandelen. De prijzen zijn vrijwel nooit “fixed” dus kan je altijd een beetje afdingen. In Arusha, Moshi, Dar es Salaam, Bagamoyo, etc. ofwel de grote en iets grotere plaatsen kan je altijd wel een hotel of guesthouse vinden voor een goede prijs. Over eten hoef je je ook geen zorgen te maken, wellicht soms wat eentonig, is er altijd wel gefriteerde kip met patat te krijgen. Dus het reizen tussen de plaatsen kan je makkelijk zelfstandig doen.

    Bij een safari in de parken zelf raad ik aan om in Arusha een safari te regelen bij een van de diverse bureautjes die je er hebt. Vrienden van mij huurden een busje met chauffeur en kok samen met een ander stel die ze in Arusha tegenkwamen. Dat drukt de prijs natuurlijk ook. Je slaapt dan in een tentje en eten en drinken is dan alvast geregeld. Organiseer je iets via een echt reisbureau ben je meer geld kwijt, maar de Lodges in de parken zijn over het algemeen redelijk tot goed. Het mooist zijn de Serena Lodges, maar die zijn vrij prijzig. Het is natuurlijk wel leuk om een duik in het zwembad te nemen in de Serengeti bijvoorbeeld en bij de rand van dat zwembad een soort valleitje in te kijken en misschien een olifant of giraffe te zien. Als jullie eind mei/begin juni zouden gaan, informeer dan of die lodges nog ‘laagseizoenprijzen’ hanteren. Dan zou ik zeker voor de Serena lodges kiezen.

    Een leuke stop trouwens tussen Arusha en Tarangire National Park is de snakefarm aan de rechterkant van de weg. Naast dat je er wat slangen en krokodillen kunt aanschouwen kan je er ook even een glaasje fris drinken of een hapje eten. De Olduvai Gorge tussen Ngorongoro en Serengeti is alleen een bezoekje waard als je affiniteit hebt met archeologie, maar veel is er niet te zien.

    Hieronder een beetje meer informatie over de parken en Bagamoyo.

    Bagamoyo

    Voor liefhebbers van rust, flinke strandwandelingen, het bezoeken van een aantal ruïnes en geïnteresseerden in de tijd van de slavenhandel is er Bagamoyo. Dit kleine plaatsje kende een “bloei” ongeveer 100 jaar geleden toen het een verzamelplaats vormde van te verhandelen slaven. De historische gebouwen worden echter slecht bewaard. Om hiervoor naar Bagamoyo te gaan is dan ook maar één dag nodig. Een reden om hier langer te blijven is een verblijf bij één van de twee lodges. De één in handen van Fransen, de ander in handen van een Duitser. Voor niet al te veel geld kunnen hier bungalows gehuurd worden. De lodges bezitten beiden een bar en een goed restaurant. In Tanzania staat Bagamoyo bekend om de bouw van lokale vissersboten, zoals je ze overal langs de kust ziet varen.

    Saadani Game Reserve

    Een nog vrij onbekend park, omdat het voorheen slecht bereikbaar was. Van dit park zegt men dat het de enige plek waar dan ook is om olifanten te zien baden in de Indische Oceaan. Het unieke van dit park is dus dat het aan zee ligt. Het ligt ook geografisch gezien het dichtst bij Dar es Salaam. Via plaatselijke reisbureaus is voor ongeveer $ 65,- per nacht een tent of een kamer in een Lodge te huur (vol pension).

    Tarangire

    Het campement bevindt zich midden in het wildpark

    Dit schitterende park is uniek vanwege de vele baobabs, z.g. “broodbomen” die het rijk is. Alle diersoorten komen hier voor. Vanwege de grootsheid van dit park is een bezoek van 3 dagen nodig. Vanaf Arusha is Tarangire zeer goed te bereiken via een geasfalteerde weg. In het park kan diesel getankt worden maar benzine moet ongeveer 40 kilometer verderop gehaald worden. Er is een campeergelegenheid bij de ingang van het park, maar het Tarangire Safari Camp is een kamp met verstevigde tenten en is gelegen midden in het park op de rand van een heuvel die een grote vlakte met honderden eeuwenoude Baobabs overkijkt, een schitterend uitzicht. Met een eenvoudige verrekijker kan je al diverse dieren ontdekken die bij de dichtbij gelegen rivier de Tarangire hun dorst komen lessen. Nadat het licht in het restaurant uit gaat, is het aan te raden de tent niet meer te verlaten, hyena's, olifanten, leeuwen en andere wilde dieren betreden het kamp zodra de verlichting gedooft is. De tenten zijn volkomen veilig en - gelukkig - self-contained, dus met eigen douche en toilet, hoewel het water 's-avonds erg koud is, omdat de boiler gebruik maakt van zonne-energie.

    Serengeti

    Het grootste wildpark van Afrika. Het park waar de bekende filmer Hugo von Lawick zijn bekende films als “Serengeti Symphony” en “The Leopard Son” heeft geschoten. Uitgestrekte vlakten en reusachtige losse keien, de z.g. “kopjes”. De unieke mogelijkheid bestaat hier om een ballonsafari van een paar uur te doen. Dit kan je regelen in Arusha. De mooiste tijd om de ballonvlucht te plannen is tijdens de grote trek van de ongeveer miljoen gnoes in gedurende twee weken in mei of juni. Eigenlijk is hier al het wild wat je je maar kan indenken te zien, zolang je er maar de tijd voor neemt. Reken er wel op dat je zat busjes volgestouwd met toeristen tegenkomt want dit is een van de bekendste parken ter wereld. Ondanks dat blijft het een mooi park met goed begaanbare wegen.

    Arusha National Park

    Dit park met een laag bezoekersaantal biedt een variëteit voor de echte natuurliefhebber. Het park omvat Mount Meru, de Ngurdoto Crater (Ngorongoro in het klein) en de Momella Lakes. In het hele park zijn wandelsafaris mogelijk onder begeleiding van een bewapende gids. Mount Meru kan beklommen worden, door mensen met een goed uithoudingsvermogen, een gids is beschikbaar bij de parkentrance. De Ngurdoto Crater, is een ingestorte (dode) vulkaan, een caldera. Net als de Ngorongorokrater maar dan kleiner. Vanaf de kraterrand zijn schitterende uitzichten te bewonderen. Er leeft nog steeds groot wild in deze krater. Helaas is de neushoorn, ooit in grote getalen aanwezig in 1985 hier door stroperij uitgestorven. Rond en in de Momella meren bevinden zich meer dan 40 soorten watervogels. Ook vindt je hier, soms honderden, flamingo's die van de organismen leven in deze alkalische meren.

    Speciale dieren: Silvery-cheeked hornbill, duikers, bohor reedbuck, kirk's dikdik, klipspringers

    Dieren: waterbok, olifant, giraffe, buffels, hyena, hippo's, black & white colobus monkeys, wilde zwijnen, luipaard, veeeeel verschillende soorten vogels.

    Een bezoek van twee dagen geeft een goed beeld van dit park. Als men Mount Meru wil beklimmen moet men uiteraard meer tijd uittrekken.

    Ngorongoro Crater

    Deze wereldberoemde ingestorte vulkaan wordt bevolkt door 25.000 dieren. Van neushoorn tot flamingo, een verscheidenheid is hier aanwezig. Door de lage begroeïng is er grote kans hier de “Big Five” te ontmoeten en misschien zelfs een “kill” door leeuwen, cheetahs of hyena's. Van de zwarte neushoorns leefden er in deze krater in 1965 nog ongeveer 100, tegenwoordig zijn het er 12. Stropen is helaas nog niet uitgebannen, ondanks pogingen van diverse kanten het te stoppen, is er in 1993 nog een neushoorn gestroopt. De neushoorns komen 's-ochtends vroeg, nadat de eventuele mist is opgetrokken uit het prachtige Acacia-bos, Lerai Forrest, om de dag slapend in de warmte door te brengen.

    Meer info op verzoek?

    Richard

  • Anita

    Hallo,

    Samen met onze twee kinderen gaan wij in juli voor 3 weken naar Tanzania.Bij het opzoeken van informatie op het net ontdekte ik deze site: www.africanheart.com.

    Dit leek mij een zeer fijne organisatie,veel lovende woorden in hun gastenboek,..

    Na enkele mailtjes was onze reisroute, de safari's, enkele hotels,..geregeld.Als je wil regelen zij alles voor je.Op hun site vind je prijzen voor verschillende safari's , trekkings,…Echt een toffe site.

    Groetjes

    Anita

  • webmaster

    Ik heb de link op deze pagina gezet, bedankt voor de tip!